COMUNICAT Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA)

Uciderea câinilor: între Ignoranţă, Imoralitate, Incompetenţă şi Interes

Conferinţe de presă FNPA cu invitaţi speciali:
Prinţesa Maja von Hohenzollern, Av. Paula Iacob, Monica Davidescu

Consecinţă a legii adoptate, câinii fără stăpân care nu sunt adoptaţi în 14 zile de la capturare vor fi eutanasiaţi. Legiuitorul numeşte această lege ca fiind „legea adopţiei”, plasând astfel întreaga responsabilitate a salvării vieţilor tuturor câinilor fără stăpân în sarcina societăţii civile şi a organizaţiilor de protecţie a animalelor.

Organizaţiile de profil şi protectorii de animale numesc aceeaşi lege „legea eutanasiei”, adopţia acestor animale fiind în fapt imposibilă într-un termen atât de scurt, aceasta fiind exclusiv un pretext de transfer al răspunderii. în conditiile în care în permanenta cainii eliminati din teritoriu sunt inlocuiti imediat de alti caini, refacandu-se continuu populatia initiala, binenteles ca oricata disponibilitate ar avea societatea civila nu poate sa absoarba continuu caini în casele lor.

Plecându-se de la o falsă problemă, s-au dat false soluţii, pentru care ne întrebăm cu toţii cine îşi va asuma de fapt răspunderea, atât acum precum şi peste câţiva ani, când vor fi vizibile şi rezultatele, anticipate de mulţi ca fiind dezastruoase cel puţin prin prisma experienţei de 15 ani de ucidere în masă fără rezultat?

Despre această falsă problemă şi despre adevăr s-a discutat în cadrul celor două conferinţe de presă “Uciderea câinilor: între Ignoranţă, Imoralitate, Incompetenţă şi Interes”, organizate de FNPA, la Piteşti (21 octombrie) şi Bucureşti (în 22 octombrie).

Invitaţii speciali ai FNPA au fost Alteţa Sa Regală Prinţesa Maja von Hohenzollern, Av. Paula Iacob şi actriţa Monica Davidescu.

Tematica conferinţei :

Eutanasia în masă – Eşec şi Învăţăminte
Card Roşu pentru România. Reacţii internaţionale fără precedent împotriva reintroducerii eutanasiei în masă a câinilor în România
Dezideratul majorităţii: Fără câini în stradă. Cine doreşte câini în stradă şi de ce. Afacerea “Maidanezul”
Gestionarea câinilor, o problemă tehnică abordată de nespecialişti. Soluţiile specialiştilor pentru o rezolvare etică, reală, definitivă.

“Am fost şocată să văd câini care au fost mutilaţi de oameni. Un studiu arată că 86% din copiii din România au asistat la abuzuri asupra animalelor în stradă! Acesta este viitorul pe care îl doriţi pentru România? Legea adoptată în România a generat proteste în toată Europa, la toate ambasadele şi consulatele României. Numai în Germania, în peste 20 de oraşe, mii de oameni au ieşit în stradă să protesteze. Europa nu acceptă masacrul sângeros din Romania şi mulţi cer excluderea României din Uniunea Europeană.” a declarat Prinţesa Maja von Hohenzollern, care nu este doar un ambasador al protectorilor animalelor din Europa dar şi ambasadorul oficial al unei Fundaţii pentru protecţia copiilor în dificultate şi a drepturilor omului.

„Nu este admisibil să avem o asemenea lege. Legea trebuie să fie una dreaptă. Cei care vor pune în practică eutanasierea sunt mai răi decât cei din închisori. Nu avem dreptul să omorâm! Omul a inventat o substanţă care poate ucide, însă dacă omul era aşa evoluat de ce nu a făcut şi una care să dea viaţă?“, a întrebat retoric asistenţa, doamna avocat Paula Iacob.

„Îmi este ruşine că fac parte dintr-un neam care şi-a ales conducători ce dau legi crude de omorâre în loc să se gandească la programe de responsabilizare. Îmi e ruşine că cei care dau solutii nu sunt ascultaţi şi că sunt scoşi în faţă doar cei care mint poporul că omorarea e o soluţie”, a declarat Monica Davidescu.

FNPA a susţinut că nu putem aplica aceeaşi metodă la infinit şi să aşteptăm rezultate diferite. Uciderea în masă aplicată de peste 15 ani a condus doar la agravarea situaţiei, ceea ce era de aşteptat având în vedere că este dovedit faptul că rata de înmulţire a câinilor în stradă creşte proporţional cu rata de prindere şi ucidere. Tot de peste 15 ani ONGurile fac presiuni pentru implementarea singurului program care s-a dovedit a fi soluţie: sterilizarea în masă a câinilor cu şi fără stăpân, identificarea, înregistrarea, păstrare în teritoriu a câinilor blânzi, acceptaţi şi ocrotiţi de populaţie.
Tocmai această realitate pare să fie motivul pentru care autorităţile doresc continuarea uciderii, pentru că uciderea nu reprezintă o soluţie vom avea permanent câini în stradă, primăriile vor avea mereu ce gestiona, iar gestionarea câinilor a adus profituri uriaşe celor implicaţi, bugetele colosale alocate de către primării (fictive) fiind în discordanţă flagrantă cu imaginile din „adăposturile” primăriilor, adevărate lagare de exterminare.

FNPA a organizat conferinţa de la Bucureşti în colaborare cu Organizaţia Europeană pt Protecţia Animalelor şi a Mediului E.T.N. – Germania, care şi-a exprimat intenţia de a face demersuri juridice împotriva legii, de asemenea Fundaţia Vier Pfoten, care a demonstrat printr-o logică matematică de ce după o campanie continuă de ucidere peste un an vom avea acelaşi număr de câini în stradă dar şi Asociaţia Eli for Animals.
FNPA a avut ca partener în organizarea conferinţei “Save & Shop Care & Give”.

Conferinţa de la Piteşti a fost organizată în colaborare cu E.T.N. şi Asociaţia Tiere în Not, Germania.

Carmen ARSENE

Presedinte
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)
tel: 0744156133, 0720549868
cmarsene@yahoo.com