Vom avea parte sa vedem si in Romania macar un primar la fel de hotarat ca acesta?

Reglementari severe pt detinatorii de animale de companie
http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1573345,00.html?cnn=yes

2 ian. 2007
Albuquerque si un numar in crestere de orase adopta noi masuri cu scopul de a reduce euthanasia in adaposturile de animale. Proprietarii sint chiar obligati sa curete dupa catei chiar in propriile curti.
In ultimii 2 ani Martin Chavez, primar in Albuquerque si-a adus prietenul la munca de fiecare data. Prietenul lui nu vorbeste dar de multe ori este primul care stringe miinile vizitatorilor. Dukes, metisul in virsta de 2 ani al lui Chavez este present nu doar pt companie dar si ca un mod de a aduce in atentie angajamentul primarului de a reduce populatia exploziva’ de animale nedorite din oras.
Cind a fost ales pt a 3-a oara in 2005, Chavez a promis sa puna capat eutanasiei in adaposturile de animale ale orasului. El se intilnea deja zilnic cu consilierul S. Mayer si regulat cu crescatorii de animale din oras pt a introduce o ordonanta care sa imbunatateasca modul in care orasul isi trateaza ciinii si pisicile si sa creasca numarul de adoptii. La acea data orasul euthanasia peste 1000 animale de companie lunar.
Legea a intrat in vigoare in oct. si urmeaza unui trend la scara nationala de a aduce o abordare dura a suprapopulatiei de animale de companie. In Albuquerque toti ciinii si pisicile de peste 6 luni trebuie sa fie microcipate si sterilizate, sau proprietarul plateste o taxa anuala de 150$ pt a-si pastra ciinii apti de reproducere – si alti 150$ pt fiecare generatie de pui. Ciinii vor fi legati doar 1 ora pe zi iar cei care doresc sa detina mai mult de 4 ciini tb sa obtina un permis additional. Exista chiar o prevedere in noua lege care cere ca proprietarii sa-si curete curtea dupa animalele de companie saptaminal. Daca autoritatile nu vor verifica totusi curtile din spate daca exista excremente vechi, Chavez spune ca au fost angajati suplimentar ofiteri pentru controlul animalelor, pentru a fi siguri ca orice animal pe care il ridica a fost sterilizat.
Lisa Peterson, purtator de cuvint pentru American Kennel Club considera ordonanta din Albuquerque draconica, dar recunoaste ca este parte a unui trend la scara nationala. Ordonante similare celei din Albuquerque au fost adoptate sau sint luate in considerare in 138 comunitati locale, din mai multe state. Ea este ingrijorata ca noua lege pedepseste detinatorii si crescatorii de animale responsabili si chiar are putea pune in pericol existaenta unor rase. In Denver de ex. pitbull-ii sint scosi in afara legii.
Aceasta i-a fortat pe detinatori sa paraseasca orasul sau sa-i tina ascunsi, scotindu-i afara doar la adapostul intunericului. Numai in acest an mai mult de 800 de ciini cunoscuti pt ferocitatea lor au fost adunati in Denver, majoritatea fiind distrusi. Adeseori aceste legi urmeaza unor atacuri violente, citeodata mortale ale unor ciini si sint determinate de grija pentru sanatatea publica. Ei sint de asemenea un raspuns la numarul coplesitor de pisici semi-salbatice si de generatii noi de catei si reflecta dorinta de a le asigura acestora conditii mai umane. In Albuquerque de ex. 30.000 animale sint aduse la cele 2 adaposturi ale orasului in fiecare an. Si aceasta nu include animalele care trec prin adaposturi private si retele de salvare.
Este un fenomen care preocupa societatea, spune D. Favre, profesor la fac. de drept a univ. de stat Michigan, care a studiat legile pt drepturile animalelor timp de 20 ani. Pisicile semi-salbatice, sterilizarea, adaposturile locale – toate acestea sint probleme care nu ajung la urechile oamenilor de la nivel federal si de stat. Nu este diferita de miscarea pentru mediu pe vremea cind eram la scoala de drept. Bunastarea animalelor este o miscare sociala in crestere.
E prea devreme pt a spune cit de eficiente vor fi aceste legi. Noi sintem in faza de experimentare, spune Favre. Noi alegem abordarea Americana de a incerca 100 de lucruri diferite pt a vedea apoi care merge bine in urmatorii 10 ani. Ordonanta Denver a supravietuit confruntarii cu instanta, dar anul acesta mai devreme o ordonanta din Toledo, Ohio care permitea numai un pitbull pe gospodarie a fost anulata de o curte de apel care a spus ca legea era nerezonabila si discriminatory.
Pt a aduce mai mult aceasta problema in atentie in Albuquerque, primarul Chavez adduce acum o selectie de animale din adapost la conferintele de presa, intilnirile departamentului si aparitiile publice. In cele mai multe cazuri animalele isi gasesc o casa noua pe loc. Rata eutanasiei in oras a scazut la jumatate si acum Albuquerque adopta mai multe animale decit ucide. Scopul pe termen lung al lui Chavez: sa se poata lauda ca Albuquerque este un oras unde toate animalele care sint potrivite pt adoptie isi gasesc o casa. Noi nu putem sa fim un oras in sens propriu cita vreme eutanasiem animale, spune el.