Acomodarea catelusului cu noua casa

1. Pregatirea casei pt noul venit/Dog proofing the house
2. Facutul nevoilor in casa
3. Rosul obiectelor nepermise. Muscatul
4. Plansul noaptea
5. Singur acasa. Anxietatea de separare
6. Crate training/Acomodarea cu tarcul sau cusca

1. Pregatirea casei pt noul venit.
In momentul in care decidem sa aducem un puiut de caine in casa noastra, trebuie sa avem in vedere ca va trebui sa modificam casa pt a indeplini nevoile puiului. Asa cum pregatim casa pentru un nou nascut, asa pregatim casa pt un pui de caine.Trebuie sa avem grija sa nu sa nu faca stricaciuni, dar si sa nu se accidenteze, sau sa isi puna viata in pericol.
Pt bebelusi avem tot felul de sisteme de siguranta pt usile de la dulapuri, de la frigider, protectie la colturi de mese, portite pt scari, etc. La fel este si la catei. Daca avem sertare, sau dulapuri care se deschid usor, trebuie sa luam in calcul asigurarea usilor. Cablurile trebuie mascate sau prinse sus pe perete pentru a nu fi roase si a evita astfel electrocutarea.
Ca si bebelusii, vor avea tendinta de a baga in gura tot ce le vine la indemana. Aici vorbim despre incaltamintea noastra, cabluri electrice, covoare, presulete, mochete, orice obiect aflat pe jos sau pe un mobilier destul de jos incat cainele sa aiba acces, lucruri care atarna din cuier prea jos, etc. Pt puiul de caine tot ce e in jurul lui are potential de ros, asa ca nimic nu trebuie sa ramana la voia intamplarii, lucrurile trebuie puse deoparte pana cand puiul mai creste. Tot ce poate fi toxic nu trebuie sub nicio forma sa fie accesibil.
Tot aici putem vorbi si despre restrictionarea spatiului. Nu lasati catelul in toata casa la inceput, cu cat spatiul e mai mic, cu atat sansele sa distruga sint mai mici, in plus este mai usor de supravegheat. Amenajati-i un culcus in camera in care va petreceti cea mai mare parte din timp, un bol cu apa, jucarii rezistente si, ceva mai departe de locul de dormit si mancat, un spatiu pt facut nevoile.

2. Facutul nevoilor in casa
Cand sint mici, puii de caine isi fac nevoile des si nu au capacitatea de a se tine pana cand muschii sfincterelor nu se vor intari suficient incat sa retina urina si scaunul pt mai mult timp. Drept urmare, vor face de cate ori vor simti nevoia si unde vor simti nevoia, chiar si o data la 1-2 ore.
Nu putem avea pretentia ca puiutul sa stie ce are de facut de la bun inceput. Trebuie sa il invatam, pt ca nu stie ca nu vrem sa faca oriunde il scapa. Asa cum pe noi ne-au invatat parintii sa nu mai facem pe noi ci la olita, la fel trebuie procedat si cu puiul de caine.
Cum facem asta? Primul pas tine de gestionare – restrictionarea spatiului – nu lasam catelul prin toata casa pantru ca este greu de supravegheat. Ramane intr-o singura incapere, cea in care ne aflam si noi, unde are la dispozitie culcusul, bolul cu apa, jucarii si, evident, covorasul absorbant pt facut nevoile. Ideal ar fi sa inlaturam covoarele daca exista, pana scapam de accidente.
Urmatorul lucru de stiut este cand simte puiul necesitatea sa isi faca nevoile. De regula asta se intampla la scurt timp dupa ce catelul se trezeste din somn, mananca sau se joaca. Drept urmare, stiind cand cainele are o nevoie, nu trebuie sa asteptam pana se intampla, ci putem anticipa si actiona inainte, ducand puiul la presulet si incurajandu-l verbal sa faca. O data ce catelul a facut pe covoras, il laudam si ii oferim recompense alimentare, pt a incuraja repetarea acelui comportament. Daca vom urmari indeajuns comportamentul puiului vom ajunge inclusiv sa ne dam seama din felul in care se comporta ca urmeaza sa isi faca nevoile. Cainele va fi mai agitat, va mirosi pe jos mai insistent, se va plimba de coco-colo, posibil se va invarti in cerc, poate scanci, etc.
Vor fi momente cand nu vom putea anticipa si catelul isi va face nevoile si in alte locuri. Este foarte important in acest caz cum reactionam. Inca persista credinta populara ca trebuie sa pedepsesti puiul de caine atunci cand isi face nevoile in casa. Sa il certi, sa ii arati locul unde a facut, eventual sa il bagi cu nasul in pipi, sa stie clar ce “magarie” a facut. Este o abordare cat se poate de gresita. De ce? Pentru ca, de cele mai multe ori puiul de caine nu intelege ce greseste. Va vedea ca uneori cand isi face nevoile noi devenim agresivi cu el. Nu va intelege ce are de facut, dar va ajunge sa se ascunda de noi ca sa isi poata face nevoile, pt ca sint o necesitate pe care nu o poate ignora. La fel de daunatoare pt relatia cu cainele este si cearta care are loc atunci cand nu surprinzi catelul facandu-si nevoile ci gasesti surpriza ceva mai tarziu prin casa. Cu cat a trecut mai mult timp de la accident, cu atat cainele nu mai face legatura intre evenimentul respectiv si consecinta care urmeaza (cearta, pedeapsa). Asta pentru ca cainii invata prin asocieri care au loc la interval scurt de timp. Cainele ne va vedea ca pe niste persoane in care nu poate avea incredere, imprevizibile, care se enerveaza din senin, il sperie sau ii fac rau.
Ce putem face in schimb, atunci cand il suprindem facand altundeva decat pe covoras? Putem incerca sa il intrerupem, adica il luam rapid pe sus si il ducem la presulet. Aici exista riscul ca el sa nu se poata opri si sa faca pe tot drumul pana la presulet, sau exista riscul ca intreruperea sa il inhibe si sa nu mai poata continua decat peste mai multe minute. Ceea ce inseamna ca trebuie din nou supravegheat si imediat cum se relaxeaza si da semne ca vrea sa faca, sa fie dus la presulet.
O alta varianta, in cazul unui accident in desfasurare, este sa ne asumam ca nu am fost mai vigilenti si sa lasam catelul sa termine ce a inceput. Sintem mai atenti data viitoare.
Invatatul afara. Se face pe acelasi principiu cu invatatul la pad. Insa, atunci cand scoatem catelul afara, pt ca il scoatem intr-un mediu nou, catelului ii poate lua ceva timp pana sa se relaxeze si sa faca afara. Asta nu inseamna ca stam cu el cu orele afara in speranta ca va face pipi. Ne facem programul la fel ca si la pad, cand da semne ca ar vrea sa faca, il luam in brate si il scoatem afara. Este important ca locul in care il scoateti pt nevoi sa fie mereu acelasi si sa fie un spatiu redus ca dimensiuni pentru a nu avea mult de explorat. Astfel curiozitatea cainelui va fi mai scazuta pt mediu si se va preocupa mai mult de facutul nevoilor. Orice reusita este recompensata puternic. Cand nu il scoateti special pt nevoi, sau o data ce si-a facut nevoile, va puteti petrece mai mult timp afara la plimbare, explorand zone noi.

3. Rosul obiectelor nepermise
Cainii au tendinta sa roada mult cand sint mici, o data pentru ca asa exploreaza mediul inconjurator, apoi pentru ca schimba dintii si rosul le calmeaza durerile de dinti (intre 3 si 7 luni), dar pot roade si de plictiseala, sau din cauza anxietatii.
Rosul ca mod de explorare este firesc si tine de noi sa facem experientele respective sigure pentru caine si pentru bunurile noastre. Cainele nu va face diferenta intre un obiect oarecare sau unul cu valoare pentru noi. Pentru el, orice obiect intalnit este bun de ros, de explorat. Primul pas – punem deoparte tot ce nu trebuie sa ajunga in gura cainelui. Cand nu il putem supraveghea, ideal ar fi sa il lasam intr-un spatiu sigur, unde nu are ce distruge Al doilea pas – ii punem la dispozitie si il incurajam sa interactioneze cu obiecte sigure, jucarii cu texturi, zgomote, forme diferite, pt a avea experiente cat mai variate si pentru a nu se plictisi usor. Cand cainele trece prin perioada de schimbare a dintilor, tendinta de a roade se poate accentua si va trebui sa fim mai vigilenti pt a evita rosul nedorit. Il putem ajuta sa suporte mai bine durerile de dinti oferindu-i recompense sau jucarii congelate. Putem pune in diferite recipiente de plastic diverse recompense, acoperim cu apa/iaurt, etc., le congelam si apoi le putem da sa le roada. La fel putem incerca cu o carpa/tricou/prosop vechi. Il inmuiem bine in apa, il innodam la mijloc si il congelam, dupa care il dam puiului sa se joace (il supraveghem sa nu manance materialul).
Pt a evita rosul din plictiseala, puteti alege sa nu ii dati hrana cum o faceti in mod obisnuit, in castron, ci sa i-o oferiti prin intermediul jucariilor interactive (Kong, puzzle, mingi cu recompense). In felul asta nu va termina mancarea in 3 secunde, ci ii va lua mult mai mult, timp in care se si distreaza si il stim si in siguranta pt o vreme. Putem proceda astfel cu toata ratia lui pe o zi, sa i-o dozam in jucarii si sa i le dam pe rand, sa isi faca de lucru.
Rosul legat de anxietate are loc pentru ca in acest fel puiul incearca sa isi calmeze nelinistea pe care o simte. In functie de motivul anxietatii, se intervine si pentru rezolvarea problemei, nu doar gestionarea rosului.
Muscatul/Inhibitia muscaturii. In aceeasi perioada vor avea tendinta de a ne apuca de maini si de picioare. Pt ca exploreaza, pt ca mainile si picioarele se misca si sint interesante. Este un comportament normal care nu ar trebui interzis de la bun inceput. Ce ne dorim intai este sa invatam cainele sa stranga tot mai usor, sa isi inhibe muscatura, inainte sa ii cerem sa inceteze sa mai manifeste comportamentul respectiv. De ce? Pt ca un caine cu muscatura inchibata nu va face rani grave cand va fi adult daca va fi pus vreodata in situatia de a musca. Insa un caine care nu isi dozeaza forta cu care musca, in situatii extreme va musca cu toata forta si poate provoca rani grave.
Cum se invata inhibitia muscaturii? Exact cum s-ar intampla in cuib, in joaca cu fratii sai. Daca unul din ei musca prea tare, celalalt pui scheauna si se retrage, nemaivrand sa se joace. Aceasta consecinta il va determina pe celalalt pui sa fie mai atent cand musca, pt a nu mai pune capat jocului.
Cand ne jucam cu cainele, va incepe sa prinda mana cu dintii. La un moment dat, cand simtim ca strange mai tare, scoatem un sunet ascutit (au!) si intrerupem joaca cu puiul. Acest lucru ar trebui sa il surprinda si sa se intrerupa. Atunci il vom lauda si vom relua joaca. Cand simtim ca iar strange tare, repetam. In timp, cand cainele nu mai strange la fel de tare, vom incepe sa jucam teatru si vom reactiona la fel si la muscaturi mai usoare, pana cand obtinem de la el un molfait al mainii. Abia apoi putem incepe sa ii cerem cainelui sa foloseasca din ce in ce mai rar comportamentul respectiv.

4. Dormitul in pat/plansul noaptea
Unii pui vor plange in primele nopti dupa ce sint adusi in noua casa. Este de inteles. Au fost separati de mama si de frati si se afla intr-un loc strain, singuri si speriati, fara caldura familiara a fratilor si a mamei alaturi de care se inghesuiau sa doarma. Ce putem face este sa ii amenajam catelului culcusul aproape de patul nostru astfel incat, daca e nevoie, sa ajungem cu mana si sa alinam puiul. Putem inclusiv sa luam puiul in pat in primele nopti, pana se mai acomodeaza cu noua casa si apoi il putem lasa in culcusul lui. Pt mai mult succes in a-l lasa singur noaptea, pregatiti o sesiune de joaca inainte de culcare, pt a-l obosi suficient incat sa fie preocupat sa doarma. Unii catei cand sint prea obositi nu se pot relaxa sa doarma. Pe ei ii putem ajuta cu o sesiune de mangaieri, masaj, in timp ce rontaie ceva bun.
Cine prefera sa isi lase cainele sa doarma in pat o poate face, atata vreme cat nu exista probleme legate de accesul la pat (nu asculta cand ii ceri sa se dea jos, se urca indiferent ca ii dai voie sau nu, maraie cand ii ceri sa se dea jos, te maraie pe tine sau membrii familiei daca va asezati si voi pe pat).

5. Singur acasa. Anxietatea de separare
Ce trebuie sa avem in vedere este faptul ca cainele este o specie sociala, ca si omul. Are o nevoie innascuta de a trai intr-un grup si nu izolat. Ca atare, multi caini cand sint lasati singuri trec printr-o experienta negativa care in unele cazuri poate deveni severa (distrugeri repetate, urlete, latrat cu orele, depresie).
Cand aducem puiul de caine acasa este bine sa avem cateva zile libere sa ne ocupam de acomodarea cu noua casa si noile reguli.
Supravegherea permanenta in primele zile ne va ajuta in implementarea regulilor casei (unde e locul de dormit, unde sa isi faca nevoile, cu ce jucarii se poate juca). De asemenea ne va ajuta sa invatam cainele sa ramana singur treptat si nu 8-9 ore dintr-o data.
Ce putem face pentru ca singuratatea sa faca parte din normal este sa il lasam singur cate putin, chiar cand sintem acasa si sa nu scoatem in evidenta acest fapt. Adica, o data ce cainele si-a facut nevoile, nu e extrem de activ, dimpotriva e chiar somnoros, ii putem oferi o jucarie cu recompense in ea sau un os, un mar, un morcov, sau un alt tip de recompensa mai mare, pe care nu o poate manca imediat si il lasam sa se ocupe de ea cat timp noi iesim din camera pt scurt timp. Apoi revenim dar ignoram complet catelul, ca si cand nu am fi lipsit deloc. Repetam operatiunea de 2-3 ori, uneori putem lipsi 1-2 minute din camera (putem duce gunoiul de ex.). Daca tendinta catelului este sa ne urmareasca in cealalta camera, trebuie sa gasim o recompensa care sa il atraga mai mult. Apoi, pt a-l impiedica sa ne urmeze, putem inchide usa, sau putem pune ceva in cadrul usii, care ii poate permite sa ne vada, dar sa nu ne poata urma (de ex. portita pt bebelusi, sau uscatorul de rufe). Daca observam ca nu e deranjat de scurtele momente in care disparem din imediata lui apropiere, putem incerca sa prelungim momentele de separare la 5 minute, apoi 10, etc. Nu cresteti timpul prea mult dintr-o data sau prea repede, altfel avem toate sansele ca puiul sa se nelinisteasca si sa planga. Daca incepe totusi sa se agite/sa planga/sa latre, incercati sa nu reactionati imediat, asteptati un moment de liniste si reveniti in camera, dar din nou, fara a-i da atentie, va purtati ca si cand ati fost acolo tot timpul. Profitati si de momentele cand doarme ca sa il lasati singur. Daca totul merge bine cu voi in casa, faceti iesiri scurte si pe usa de la intrare. Incepeti tot cu timp scurt, de la cateva secunde si construiti treptat. Nu uitati, pt mai mult succes, cainele trebuie sa fie relaxat, fara vreo nevoie urgenta (prea multa energie, ora de masa, nevoi). Si mereu dati-i o ocupatie, fie ca e o jucarie care ii place foarte mult, fie ceva de rontait.

6. Crate training/Cusca sau tarcul
Obisnuirea cu cusca. Unii oameni resping ideea de a inchide cainele intr-o cusca. Insa este o unealta de management foarte utila in perioada de crestere.
Imaginati-va ca asa cum locul in care va simtiti voi in siguranta este propria casa, asa si pt caine cusca este casa lui, spatiul lui unde nimic rau nu se intampla.
Cainilor le place sa isi faca culcus, sa gaseasca tot felul de locuri comode, care sa le ofere siguranta, unde sa doarma. Cusca corect introdusa este un astfel de loc. Un lucru important, usa custii nu se inchide pana cand cainele nu intra cu placere in interior si asteapta linistit sa primeasca recompense.
La ce foloseste cusca? Ofera puiului senzatia de spatiu personal, de siguranta si protectie si acest lucru ne poate scuti de plansul din timpul noptii sau de nelinistea pe care cainii o simt atunci cand sint lasati singuri acasa. Ajuta in procesul de invatare cu padul sau iesitul afara. In mod natural cainii se feresc sa isi faca nevoile in acelasi loc in care dorm, drept urmare, atunci cand sint in cusca vor incerca sa se tina si isi vor exersa muschii sfincterelor. Cand nu il putem supraveghea, indiferent ca sintem acasa sau sintem plecati, cusca sau un tarc special ne vor ajuta sa stim puiul in siguranta, departe de pericole, cat timp nu il putem supraveghea.
Insa modul in care introducem cusca este foarte important. Daca vom indesa puiul in cusca si ii vom inchide usa in nas, apoi il vom si uita acolo cu orele, cu siguranta va fi o experienta urata.
Obisnuirea cu cusca se face pas cu pas. Se alege locul unde va fi plasata. E bine sa fie in camera unde petrecem cel mai mult timp si sa aiba vedere si catre alte incaperi. Se monteaza cusca si se lasa usa/usile deschise. Se pun tot felul de bunatati in interior si putem sa lasam cainele sa exploreze sau il putem incuraja sa intre si sa gaseasca recompensele. Il chemam afara si il incurajam din nou inauntru, recompensand puternic cat timp el se afla in interior. Dupa cateva zile putem incepe sa inchidem usa pt un moment, cat cainele e inauntru, timp in care ii aruncam in interior recompense, apoi ii dam voie sa iasa. Repetam de mai multe ori pe parcursul zilei. Daca totul decurge bine, vom incepe sa crestem timpul de stat cu usa inchisa. Vom proceda ca in cazul in care il invatam sa stea singur. Ii dam ceva foarte bun de rontait sau o jucarie si il lasam sa isi ocupe timpul cu ea, avand usa inchisa. Apoi ii deschidem si nu facem un eveniment din iesirea din cusca. Cu timpul, mai ales daca mereu primeste bunatati in cusca, va cauta sa se duca si sa isi petreaca tot mai des timpul acolo.
Cusca nu este alegerea cea mai potrivita daca cainele trebuie sa stea inchis mai mult de 4-5 ore. Daca vorbim de mai multe ore, atunci tarcul este o alegere mai potrivita, sau daca exista posibilitatea, acesta poate fi lasat pe un hol, daca nu roade peretii, tocul usii, etc.

Un articol scris de Alina Ceana – dresor in cadrul Clubul Cainilor Utilitari