PROBLEMA CÂINILOR FÃRÃ STAPÂN

PROBLEMA CÂINILOR FÃRÃ STAPÂN ÎN ROMÂNIA SECOLULUI XXI SÃ FIE OARE DE NEREZOLVAT? NICI VORBÃ !

AR FI USOR DE REZOLVAT DACA:

  • autoritatile ar dori sa o rezolve;
  • niciun proprietar de animale de companie nu ar mai abandona vreun câine, vreo pisicã;
  • iubitorii de animale si-ar directiona eforturile pentru întelegerea acestei aparent de nerezolvat probleme, pentru mobilizarea strãdaniilor lor în obtinerea unor rezultate reale;
  • programul de „CASTRARE Si RETURNARE” sustinut cu vehementã de unele fundatii de protectia animalelor NU POATE REZOLVA problema câinilor fãrã proprietar, în lipsa mãsurilor de prevenire si stopare a abandonului.

Click aici pentru a citi tot materialul

Si acest material a avut aceeasi soarta: niciun raspuns de nicaieri.

Ignorata de autoritati mi-am incercat norocul cu ONG-urile. Le-am propus sa ne unim eforturile si sa declansam o campanie de sterilizare in masa a cainilor cu stapan pentru a preveni aparitia de noi catei abandonati (in adoposturi nu vor putea fi preluati toti cainii existenti, cu atat mai putin cei care vor fi abandonati in flux continuu). Astfel vom ajunge in situatia de a privi nepunciosi cum mii de animale abandonate vor ajunge la ecarisaj pentru a fi ucise. Si aceasta incercare a fost zadarnica.

De atunci si pana in ziua de azi nu am prididit sa explic oricui a avut bunavointa sa ma asculte, despre controlul inmultirii animalelor de companie, caini si pisici, ca fiind unica solutie pentru a rezolva „problema cainilor si pisicilor fara stapan”.

Demersurile noastre nu s-au limitat doar la petitii, audiente si discutii. Am organizat mai multe marsuri si pichetari in scopul de a atrage atentia, atat a autoritatilor, cat si a opiniei publice, referitor la drama animalelor din Romania cat si caile de rezolvare a situatiei.

(click aici pentru a vedea mai multe fotografii si autorizatiile marsurilor)

Eforturile noastre s-au dovedit din nou inutile. Cand vor ele, autoritatile pot fi surde si oarbe. Cel putin in cazul protectiei animalelor, aceste handicapuri par a fi inca in vigoare.

In 2006 o noua speranta a incoltit in sufletul meu, atunci cand l-am cunoscut pe senatorul Marius Marinescu.

In urma multor discutii pe tema protectiei animalelor, domnia sa a concis ca putem schimba soarta animalelor doar daca vom schimba legea. Zis si facut: a urmat o perioada lunga de documentare si studii referitoare la legislatiile tarilor in care situatia animalelor fara stapan este sub control. Ceea ce am gandit despre masurile ce trebuiesc luate pentru a rezolva situatia animalelor fara stapan, am regasit in multe dintre legile tarilor civilizate:

  1. controlul inmultirii animalelor;
  2. identificarea si inregistrarea acestora intr-o baza de date unica la nivel national;
  3. interdictia inmultirii animalelor de companie cu anumite exceptii;
  4. taxe pentru animalele de companie (taxe, care sunt mult mai mari pentru animalele nesterilizate);
  5. pedepse pe masura faptelor, ajungand pana la inchisoare.

In sensul acestor idei am adus amendamente celor doua legi:

  1. Legea 205/2004 privind protectia animalelor
  2. OG 155/2001 privind programul de gestionare al cainilor fara stapan

tinand cont atat de legislatiile altor tari cat si de realitatile din Romania. Asfel au luat nastere cele doua propuneri legislative de modificare si completare a legilor mai sus amintite.

Inainte de a fi depuse la Senat, cele doua propuneri au suferit modificari in urma interventiei reprezentantului ANSVSA. In opinia noastra aceste modificari nu au reprezentat o imbunatatire, ci dimpotriva, acestea au reusit sa inrautateasca situatia prin efectul lor in timp.

Faptul ca identificarea si inregistrarea animalelor a fost mutata din Legea 205 in OG 155 , face ca inmultirea animalelor sa nu poata fi controlata in continuare, ceea ce inseamna ca orice cetatean care s-a plictisit de animalutul lui, il poate abandona fara teama vreunei pedepse.

Nu stim daca aceasta schimbare a fost facuta cu scopul de a permite in continuare proprietarilor de animale de companie sa le abandoneze fara teama, dar tinand cont de faptul ca statea in puterea ANSVSA sa-si aduca amendamente la propria lege si sa ia masuri de stopare a abandonului din proprietate privata pe domeniul public, dar n-au facut-o nici macar in urma protestelor noastre, nu putem trage decat o concluzie: exista un interes major ca situatia cainilor si pisicilor fara stapan sa nu se rezolve.

Click aici pentru a citi informatia de presa

Click aici pentru a vedea legea Legea 205/2004 privind protectia animalelor inainte si dupa discutia cu ANSVSA.

Dupa depunerea lor, legile au suferit din nou nenumarate amendamente, unele aducand pretioase imbunatatiri. Propunerea referitoare la Legea 205/2004 a fost promulgata in ianuarie 2008, devenind Legea 9/2008 privind protectia animalelor.

click aici pentru a citi Legea 9/2008

Cea de-a doua propunere zace inca pe masa deputatilor, timp in care animalele se inmultesc ingrijorator, iar abandonul lor din proprietate privata pe domenilu public atinge cote alarmante.