Principii care trebuie respectate de catre detinatorii de animale de companie

CONVENTIA EUROPEANA PENTRU PROTECTIA ANIMALELOR DE COMPANIE
Strasbourg, 13 Noiembrie 1987
Principii care trebuie respectate de catre detinatorii de animale de companie

1. Nimeni nu trebuie sa cauzeze inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie.
2. Nimeni nu trebuie sa abandoneze un animal de companie.

Doi catei in varsta de 3-4 saptamani abandonati intr-o dimineata de martie, langa o sosea intens circulata. Fara hrana, fara adapost. Cateii isi asteapta inca mama.
Gandirea celui care i-a abandonat a fost simpla : daca au zile, traiesc – cineva acolo sus are grija de ei oricum …

Altfel, in Romania legea nu pedepseste aceste acte de cruzime impotriva animalelor. Legea pentru protectia animalelor de companie nr. 60/2004 prevede sanctionarea abandonului cu amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 RON (aprox 300 – 600 Euro), dar legile nu sunt eficiente in a asigura protectia animalelor.

Aceasta lege este mai degraba folosita impotriva celor care adopta cainii din adaposturi, pentru a le salva de la moarte sigura. Ei platesc pentru cainii adoptati, dar unii vor fi reintorsi pe domeniul public, sterilizati, pentru ca nu toate animalele pot sa traiasca in apartamente de bloc. Hotarirea de Guvern no 955/2004 permite cainilor comunitari sa traiasca pe domeniul public, la cererea comunitatii locale. Spre deosebire de abandonul cateilor, care nu se sanctioneaza deloc, acesti caini sunt considerati abandonati si cei care i-au adoptat din adapost sunt amendati daca acei caini vor fi gasiti pe domeniul public. Astfel o lege pentru protectia animalelor nu este interpretata pentru animale si protectia lor, ci impotriva cainilor si a celor care incearca sa gaseasca solutii pentru animalele care se gasesc deja in anticamera mortii.

Detinatorul cateilor este fara indoiala multumit, problema cateilor nedoriti s-a rezolvat atat de simplu! Nu exista vreo dovada care sa-l incrimineze, autoritatile nu verifica situatia animalelor de companie si nu obliga detinatorii sa-si inregistreze animalele.

6 luni mai tarziu istoria se repeta; un alt rand de catei va fi abandonat din nou, de acelasi proprietar. Catei care se nasc spre a ajunge pe strada; ei vor avea la randul lor pui si vor contribui la numarul mare de animale fara stapan care nu gasesc niciodata un camin. Aceasta este sursa animalelor fara stapan de pe domeniul public: animalele din domeniul privat. A permite inmultirea necontrolata a animalelor de companie, stiind ca in mod sigur cele mai multe vor ajunge pe strada este in mod clar cel mai grav act de cruzime impotriva animalelor exercitat de autoritati.

Sume imense din banii publici sunt irosite doar pentru a prinde si ucide fluxul continuu de caini abandonati de catre detinatorii iresponsabili.

Autoritatile nu fac nimic pentru a preveni inmultirea necontrolata si abandonul animalelor.

Programele de sterilizare si returnare, controlul inmultirii animalelor de companie, caini si pisici, inregistrarea obligatorie a animalelor de companie intr-o baza de date la nivel national, si o lege cu prevederi stricte privind modul in care oamenii trebuie sa aiba grija de animale ar fi singura cale de a pune capat cosmarului animalelor fara stapan – cosmar deopotriva al cainilor si al oamenilor …
Sursa: www.protectiaanimalelor.ro.